Telefon (hivatali időben): +36 84/355-011; +36 20/982-3682   Email: onkormanyzat@balatonszabadi.hu

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint a tűz (tűzeset) az az égési folyamat, amely veszélyt jelent az életre, a testi épségre vagy az anyagi javakra, illetve azokban károsodást okoz.

A jogszabály szerint aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a hívásfogadó központnak, a katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletének vagy a tűzoltóságnak, vagy ha erre nincs lehetősége, a rendőrségnek vagy a mentőszolgálatnak, illetőleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának.

A törvény hatálya alá tartozók a tűz jelzéséhez, a segítségkéréshez híradási eszközüket kötelesek rendelkezésre bocsátani, szükség esetén járműveikkel segítséget nyújtani.

A központi segélyhívó szám a 112. Ide van átirányítva a tűzoltóság 105-ös és a rendőrség 107-es segélyhívószáma. A mentők 104-es segélyhívószáma Budapest és Pest megyei kivételével szintén a 112-re van átirányítva.

2016 második féléve óta – szolgáltatótól függetlenül – a lakosság számára végzett kéményseprőipari tevékenység ingyenes.

Azon ingatlanok számára nem ingyenes a kéményellenőrzés, amely ingatlanok nem tartoznak a 2015. évi CCXI. törvényben rögzített ingyenes kategóriába. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan ingatlan díjfizetésre kötelezett, amely tulajdonosa nem természetes személy (magánszemély) vagy, amelybe gazdálkodó szervezet (beleértve az egyéni vállalkozót is) székhelye, telephelye vagy fióktelepe van bejelentve.

  1. január elsejétől az egylakásos épületek – jellemzően a családi házak – tulajdonosai és használói a kéményseprőipari szolgáltató munkavégzési menetrendjétől függetlenül, a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk kezdeményezik égéstermék-elvezetőjük (kéményük) rendszeres biztonsági felülvizsgálatát.

A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente javasolt az ellenőrzés elvégeztetése.

A szén-monoxid visszaáramlás kockázatát megelőzéssel lehet minimalizálni. A megelőzés legfontosabb része a kémények rendszeres ellenőrzésének lehetővé tétele, illetve tüzelőberendezéseink éves karbantartása. Amennyiben ezeket az óvintézkedéseket megtettük, és olyan tüzelő-fűtő berendezést használunk, mely ezt indokolja, akkor érdemes egy vagy több szén-monoxid vészjelzőt felszerelni az ingatlanban.

A szolgáltatást az alábbi lehetőségek bármelyikén meg lehet rendelni:

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat honlapon keresztül, vagy a e-mailben, levelét a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldve vagy postai úton a BM OKF GEK részére címzetten, 1903 Budapest, Pf.: 314. címre küldve, illetve telefonon a 1818-as ingyenesen hívható központi telefonszámon a 9-es, majd az 1-es melléket tárcsázva a jelentkező ügyintézőnél.

A díjfizetésre kötelezettek a „somogy.katasztrofavedelem.hu/25360/kemenysepres” oldalon találják meg a szolgáltató szervezetek elérhetőségét, melyek közül szabadon választhatnak.

 

 

Összegzés

Balatonszabadi község Somogy megyében, a Siófoki járásban található. Lakosságszám tekintetében a megye legnagyobb községe.

Terület: 41,34 km²

Népesség: 2 910 fő (2021.01.01. KSH adat)

 

Községi Önkormányzat

Polgármester: Hosszú-Kanász Eszter (telefon: 0620/436-3080)
Alpolgármester: Kálmán Zoltán
Jegyző: dr. Töpler Eszter
Család-és Gyermekjóléti Szolgálat: Czinege Jozefina

Cím: 8651. Balatonszabadi, Vak Bottyán u. 102.
Telefon: 84/355-011, 0620/982-3682
Fax: 84/355-031

E-mail: onkormanyzat@balatonszabadi.hu
Internet: http://www.balatonszabadi.hu