Telefon (hivatali időben): +36 84/355-011; +36 20/982-3682   Email: onkormanyzat@balatonszabadi.hu

Tisztelt Balatonszabadiban élő honfitársaim!

       Az új koronavírus fertőzés (COVID-19) harmadik hullámával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom:    

      Balatonszabadiban a friss fertőzöttek száma jelenleg meghaladja az ötven főt. Tüdőgyulladás miatt öt beteget kórházban ápolnak, közülük egy van lélegeztető gépen. Természetesen ezek a számok napról-napra változnak, sajnos egyre emelkedő mértékben. Kritikus napokat élünk, az egészségügyi ellátórendszer kapacitása a végéhez közeledik.

      Néhány napja  az alapellátásban olyan gyógyszer felírására van lehetőségünk, amelyet eddig csak kórházban ápolt betegek kaphattak. A Favipiravír nevű tablettát csak alapos mérlegelés és szakmai megfontolás alapján lehet rendelni. Meghatározó a beteg aktuális állapota és alapbetegségei. Figyelemmel kell lenni az esetleges mellékhatásokra, mivel körzetben a szükséges labor- és képalkotó diagnosztikai háttérrel (RTG,CT) nem rendelkezünk. Akiknél a betegség enyhe lefolyású, adása nem indokolt. A döntés a háziorvos kezében van, amely - nem kell hangsúlyozni -  nagy felelősséggel jár.  Ezzel a gyógyszerrel az a cél, hogy minél kevesebb beteg kerüljön kórházi kezelésre. Ha valakinél hirtelen állapotromlás, nehézlégzés lép fel , ne engem vagy az ügyeletet keresse, hanem azonnal hívjon mentőt!

          A betegség robbanásszerű terjedése miatt kérem, mindenki viseljen maszkot, kezét gyakran fertőtlenítse, arca érintését kerülje, rokonait, barátait ne keresse fel személyesen! Aki ma még panaszmentes, már lehet, hogy napok óta hordozza a vírust és fertőz. Nem szabad felelőtlenül kockáztatni, mert ezzel szeretteink és mások életét is veszélyeztetjük.

         A betegség megelőzésére ajánlott: bőséges (napi 2 liter) folyadékfogyasztás, naponta 1000mg C-vitamin, 2000NE D-vitamin, 1x1 Cink tabletta. Gyakori szellőztetések, legalább napi 6 óra pihentető alvás. Rendszeres (napi 3x-i) étkezés és testmozgás friss levegőn. Dohányzás mellőzése! Tartós stressz kerülése!

        A rendeléssel kapcsolatban közlöm, hogy kettő vezetékes telefont használunk: 84/355-284 és 84/556-084.  Mobiltelefon használaton kívül van, mivel területen gyakorlatilag nem vagyok. A két telefon nyolc órán keresztül folyamatosan működik. Hetente 2-3 kijelölt  napon oltunk. Sajnos kevés az oltóanyag és szigorú rendszer alapján kell a betegeket behívni. Csak az kaphat oltást aki regisztrált!  Mindenki sorra fog kerülni, ezért nem érdemes telefonálni. Itt szeretném hangsúlyozni az immunizálás fontosságát! A vakcinák nem egyformák, de mindegyik alkalmas a betegség súlyos szövődményeinek megelőzésére, ezért mindenki – elsősorban a krónikus betegek -  számára ajánlott!

       Felső légúti tünetek nélküli, láztalan betegeket csak sürgős esetekben vizsgálunk a rendelőben egyenkénti beengedéssel.  Sorra kerülésig a rendelő előtt kell várakozni! Célszerű érkezés előtt bejelentkezni, hogy tudjak tájékozódni az illető panaszaival kapcsolatban. Lehet, hogy telefonon is rendezhetjük a problémát és nem kell bejönni.

      Receptfelírás továbbra is elektronikusan történik. A rendelő előtt postaláda került kihelyezésre. Az önkormányzat közreműködésével elektronikusan is lehet receptet igényelni. A megrendelt gyógyszer patikai kiváltása a következő napon lehetséges.  Táppénzes igazolás és egyéb dokumentáció a rendelő bejáratánál kerül átadásra, a váróba ezért nem kell bejönni! Folyamatosan figyeljük az érkezőket.

     Ebben a rendkívül nehéz helyzetben kérem a türelmüket  és megértésüket! A járványt csak akkor tudjuk megfékezni, ha a védőoltások minél szélesebb körű alkalmazása mellett fegyelmezetten élünk és vigyázunk egymásra!

                                                           Dr. Koch Béla háziorvos

                                                             

Összegzés

Balatonszabadi község Somogy megyében, a Siófoki járásban található. Lakosságszám tekintetében a megye legnagyobb községe.

Terület: 41,34 km²

Népesség: 2 969 fő (2019.12.31-i adat)

 

Községi Önkormányzat

Polgármester: Hosszú-Kanász Eszter (telefon: 0620/436-3080)
Alpolgármester: Kálmán Zoltán
Jegyző: dr. Töpler Eszter
Család-és Gyermekjóléti Szolgálat: Gábor Adrienn

Cím: 8651. Balatonszabadi, Vak Bottyán u. 102.
Telefon: 84/355-011, 0620/982-3682
Fax: 84/355-031

E-mail: onkormanyzat@balatonszabadi.hu
Internet: http://www.balatonszabadi.hu