Telefon (hivatali időben): +36 84/355-011; +36 20/982-3682   Email: onkormanyzat@balatonszabadi.hu

 A mai feszült, jövőt illetően sok tekintetben bizonytalan helyzetben megpróbálok hiteles tájékoztatást adni néhány fontos, közérdekű információt illetően.

     Sokan panaszkodnak, hogy nehéz, időnként „lehetetlen” telefonon elérni a rendelőt. A pandémia legnehezebb időszakában két telefont használtunk. (355-284 és 556-084) Őszintén kijelenthetem, hogy akkor a munkaidőm szinte egészét végigtelefonáltam, mert gyakorlatilag nem volt rendelés. A vírusfertőzéstől való félelem otthon tartotta az embereket. A járvány lezajlása után a rendelés lassan visszatért a szokásos mederbe azzal a különbséggel, hogy a vizsgálatra érkezők száma a korábbiakkal ellentétben nagymértékben megnövekedett. Emiatt vissza kellett térnünk az egy telefonos rendszerre.(355-284) Rendelni, vizsgálni két telefon használata mellett lehetetlen. Sajnos az elmúlt két esztendő számos elhanyagolt esetet produkált. Mivel a vizsgálatokra kapott előjegyzési időpontok (labor, ultrahang, szakorvosi rendelések stb.) jelentősen megnőttek, rengeteg időt felemészt az, hogy személyesen nekem kell konzultálni és korábbi terminusokat intézni a különösen indokolt esetekben, amely egyre nehezebb. Magánrendelést nem mindenki tud igénybe venni, valamint korántsem lehet mindent ott intézni. Kijelenthetem, hogy délután négy óráig minden telefont felveszünk, kivéve akkor, ha valakivel éppen vonalban vagyunk.  A jelenlegi rendszer a következő: rendelési idő alatt a 355-284-es telefon működik. Rendelés után a 30/9273-019-es mobilszám él délután négy óráig. A járvány idején azért nem működött ez a szám, mert a teljes munkaidőt a rendelőben töltöttük. Azt gondolom, nem kell elmagyarázni, hogy három telefon működtetése képtelenség. Itt kell megjegyezni, hogy akinek az állapota indokolja, visszahívjuk, akár naponta több alkalommal, még a késő esti órákban is. Számos ilyen eset volt már és a jövőben is várható. Az ebben érintett betegek ezt eddig is megtapasztalhatták.  

    Kérem, hogy lázas, felső légúti tünetekkel érkező betegek ezután se lépjenek be rögtön a váróba! Előtte jelezzenek telefonon vagy személyesen, ha megérkeztek a rendelőhöz. Ezzel is védjük a többi megjelent beteget. Ellátásukat megszervezzük.

     Kiemelt fontosságú információ: hirtelen jelentkező súlyos tüneteknél pl. beszédzavar, végtaggyengeség, száj elhúzódása (ezek közül akár egy tünet fennállása is stroke gyanúját jelentheti), gyógyszer bevételére sem szűnő mellkasi fájdalom, fulladás, eszméletvesztés stb. esetén a mentőt kell hívni! Ilyenkor minden perc késlekedés súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Közúti baleseteknél szintén a mentők értesítése az elsődleges. Ha telefonon nekem szólnak én is azonnal mentőt hívok.

   Fontos! A média egyre kevesebb koronavírusos esetről számol be. Az igazság az, hogy tesztelés alig történik. A rendelő részére gyorsteszt beszerzésére jelenleg nincs lehetőség. A betegség azonban továbbra is itt van közöttünk. Lefolyása szerencsére enyhe, de a krónikus betegeknél problémák jelentkezhetnek, ezért oda kell figyelni. Itt szeretném javasolni, hogy zárt térben használjanak maszkot! Különösen aktuális ez, mivel közeledik az influenzajárvány, amely az előrejelzések szerint az előző évekhez képest súlyosabb lehet. Védjük saját magunkat és azokat az idős, sokféle betegséggel terhelt embertársainkat, akikre különösen veszélyes és akár halálos is lehet!

    Vizsgálati időpontot kérni továbbra is lehetséges, de az egész rendelést így szervezni - szakrendelésekkel, laborral, eszközös vizsgálatokkal ellentétben - körzetben lehetetlen részben a napi betegszám, valamint az akut esetek miatt. Utóbbiaknál nem indokolt mindenkit az SBO-ra küldeni, hanem helyben kell megoldani, amelyhez idő kell.  Ha sürgős házhoz hívás is előfordul, még jobban megcsúszhat a rendelés.  

    Az EESZT rendszere kisebb fennakadások ellenére jól működik. A leleteket le tudjuk tölteni ezért már csak kivételes esetben kérünk papíralapú dokumentációt. Továbbra is lehet háromhavi gyógyszermennyiséget rendelni, amelyet havi bontásban teszünk fel a rendszerre. Kérem, vigyázzanak arra, hogy csak akkor rendeljék meg a következő mennyiséget, ha erősen fogyóban van a kiváltott 3. havi adag!  A kiemelt, nagy támogatású szereket a társadalombiztosító ellenőrzi és büntet, ha többlet kerül felírásra.

    Kérem, azokat a betegeket, akik gyógyszerfelírási javaslattal rendelkeznek (pl. inzulin, cukorbetegek kezelésére szolgáló tabletták, asztma- és szívgyógyszerek stb.) figyeljenek a javaslat lejártára - amely általában egy év - és kontrollra idejében kérjenek időpontot a megfelelő szakrendelésre!

    Szeptember 12-én nők körében komplex egészségügyi szűrést végeztek Kaposváron. A 400 fő levélben meghívott közül  45 fő jelent meg.  Ez lesújtó eredmény, hiszen az emlő-, tüdő- és nőgyógyászati daganatok előfordulása egyre nő. Ha a betegség nem kellő időpontban kerül felismerésre végzetes kimenetellel járhat. A jövőben van mit javítani ezen az elszomorító statisztikán! Influenza elleni védőoltás a krónikus betegek és a 60 év felettiek számára ingyenes és elérhető a rendelőben. Aki egészségi állapota alapján veszélyeztetett éljen a lehetőséggel!

   Végezetül szeretnék mindenkitől elsősorban türelmet és megértést kérni! Mindenki ellátást kap, és ha kell, vizsgálatra kerül. Balatonszabadiban töltött eddigi 31 évem alatt emlékezetem szerint még soha senkit nem küldtem el anélkül, hogy meghallgattam volna, és ezután sem fogok, bármilyen nehéz idők is jönnek.   

Köszönöm megtisztelő figyelmüket és együttműködésüket!

                                                                    Dr. Koch Béla

                                                                         háziorvos

Balatonszabadi, 2022.11.28.

Összegzés

Balatonszabadi község Somogy megyében, a Siófoki járásban található. Lakosságszám tekintetében a megye legnagyobb községe.

Terület: 41,34 km²

Népesség: 2 910 fő (2021.01.01. KSH adat)

 

Községi Önkormányzat

Polgármester: Hosszú-Kanász Eszter (telefon: 0620/436-3080)
Alpolgármester: Kálmán Zoltán
Jegyző: dr. Töpler Eszter
Család-és Gyermekjóléti Szolgálat: Czinege Jozefina

Cím: 8651. Balatonszabadi, Vak Bottyán u. 102.
Telefon: 84/355-011, 0620/982-3682
Fax: 84/355-031

E-mail: onkormanyzat@balatonszabadi.hu
Internet: http://www.balatonszabadi.hu